Orígens de la cursa

La idea original de realitzar aquesta cursa fou la popularitat que té la pujada a la muntanya, on la gent pot firmar i deixar una dedicatòria en una llibreta que hi ha dins de l’ermita de Sant Corneli. En els últims anys degut al “boom” de l’esport de muntanya i de les competicions que en aquest sentit es realitzen; la gent va començar a apuntar  el temps que tardava en pujar, ja per fer una mena de cursa contrarellotge amb un mateix o per competir amb algun company. Així varem decidir que seria una gran idea de fer una cursa per tal que la gent pogués tenir un temps “oficial” i; ja que, creiem que tindria molt bona acollida, degut al seguiment que té la pujada a Sant Corneli, tant per gent de la Conca de Dalt, de la Pobla de Segur, Tremp, la d’ Isona i Conca Dellà i gent que visita el Pallars.

La cursa començaria a la Font de la O i fins arribar a la Creu que hi ha al cim. Tindria dos categories, caminadors que sortirien mitja hora abans i no seria competitiu, i corredors amb sortida massiva i temps cronometrat. En arribar al cim hi hauria un esmorzar popular i entrega de premis; la baixada seria lliure.

Vam parlar amb la Comissió de Festes de la Pobla de Segur per si volien col·laborar amb la cursa i així englobar-ho com una activitat de la Festa Major. Així la cursa seria gratuïta per tal que tothom hi pogués participar i les despeses de l’esmorzar els assumiria la Comissió.

A mesura que s’apropava el dia de la cursa el senyor Manel Gimeno ( Historiador i coneixedor de la zona) es va comprometre a ensenyar-nos un camí, per si volíem fer una ruta nova per la baixada, així poder fer un circuit circular. Al oferir-nos la seva ajuda varem pensar que degut a la història que hi va tindre lloc durant la guerra civil, podria realitzar una xerrada, sobre la guerra civil, al cim desprès de l’esmorzar. Ell acceptà la nostra proposició i ens ensenyà un camí que anava fins a les trinxeres i a les posicions avançades que hi ha per sota de l’ermita.

Així varem decidir que després de l’esmorzar, el Manel faria una xerrada sobre la guerra civil des de el trencament del front de l’Aragó i fins el final de la guerra al Pallars, distribuït en tres parades a mesura que avançàvem pel camí de les trinxeres.

Durant tres dies, es va desbrossar i recuperar l’antic camí i posterior trinxera que servia al bàndol nacional per arribar als búnquers per a defensar la seva posició davant del bàndol republicà.

El dissabte 23 de Juliol de 2011, i dins del marc de la festa major de La Pobla de Segur, es va organitzar la 1ª Camí a les Trinxeres, en dues modalitats; cursa i caminada popular amb un total de 174 participants que van poder gaudir de la pujada i posterior esmorzar als voltants de l’ermita.

Un cop reunits al cim tots els caminadors, es va produir una explicació i posterior visita guiada, a càrrec del Sr, Manel Gimeno, pels escenaris de la Guerra que hi ha als voltants del cim.